Prevádzkovatelia nemocníc s VšZP stále rokujú

21.06.2011 Stropkov

Svidník/Stropkov 20. júna (TASR) – Nemocnica armádneho generála L. Svobodu vo Svidníku zatiaľ nechce komentovať návrhy Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) v súvislosti s nezazmluvnením výkonov pre niektoré oddelenia. Uviedla to dnes pre TASR Veronika Deckerová - hovorkyňa siete nemocníc, ktoré patria pod spoločnosť Svet zdravia.
Podľa návrhu si VšZP na optimalizáciu lôžkovej starostlivosti neplánuje objednať zdravotnícke výkony oddelenia úrazovej chirurgie, a ako riešenie navrhuje presunúť prípady na chirurgické oddelenie tamojšej nemocnice, prípadne na oddelenia úrazovej chirurgie v Prešove, Bardejove a vo Vranove nad Topľou.
Rovnako by nemali byť zazmluvnené výkony otorinolaryngológie, ktoré by mali prejsť do kompetencie jednodňovej ambulantnej starostlivosti, prípadne ich môže riešiť oddelenie fakultnej nemocnice v Prešove.
V návrhu sa uvažuje o nezazmluvnení výkonov na oddeleniach fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia. Tie by mali riešiť ambulantnou formou, alebo by ich presunuli na oddelenie do Stropkova.
"Rozsah redukcií zverejnila VšZP uplynulý týždeň. V rámci našich rokovaní ho máme zatiaľ vo fáze prvého návrhu a rokovania budú pokračovať. Počkáme na finálnu dohodu a až následne ju budeme môcť komentovať. Urobíme všetko preto, aby naši pacienti dostávali naďalej kvalitnú a dostupnú zdravotnú starostlivosť," uviedla Deckerová. Zdôraznila, že zverejnené návrhy VšZP sa týkajú aj detašovaného pracoviska Vranovskej nemocnice, n.o., v Stropkove. Tam sa nepočíta so zazmluvnením doliečovacieho oddelenia a geriatrie. Zdravotnú starostlivosť by v tomto prípade mali prebrať oddelenia vo svidníckej nemocnici.
Podľa Deckerovej prevádzkovateľ predpokladal zmeny v sieti, ktoré by sa mohli potenciálne dotknúť nemocnice v Stropkove.
"Pred časom sme začali postupne meniť stratégiu liečby pacienta. Nemocnicu v Stropkove postupne profilujeme ako centrum následnej a sociálnej starostlivosti s pridanou hodnotou, o čom svedčia aj investície a využitie finančných prostriedkov z Európskej únie," uvádza Deckerová.
Hovorkyňa dodala, že táto špecializácia nemocnice by mala zabezpečiť nadregionálnu pôsobnosť a návrh VšZP v tomto prípade vlastne kopíruje dlhodobú a predvídanú stratégiu prevádzkovateľa.
 

Vyberte región